•  Paloturvaa vuodesta 1991
GUIDE

Paloturvallisuus – Omakotitalot ja rivitalot

Suojaa kotisi tulipalolta

Tulipalon syttyessä on ratkaisevan tärkeää, että tilanteeseen on varattu ennakolta ja että käytössä on oikeat välineet palon sammuttamiseksi. Varhaisessa vaiheessa hälyttävä palovaroitin, joka antaa aikaa pelastaa ja pelastautua, on yksinkertainen ja halpa henkivakuutus. Hyvin suojatussa kodissa nukut turvallisin mielin.

Osto-opas

Asunnot alle 60m²

 • 6 kg jauhesammutin 55A
 • Sammutusspray FireStopper
 • Optinen palovaroitin
 • Palopeite 120 x 180 cm

Pienempi yhden kerroksen talo/asunto alle 120m²

 • 6 kg jauhesammutin 55A
 • Sammutusspray FireStopper
 • Sarjaankytkettävä palovoitin
 • Palopeite 120 x 180 cm

Omakotitalo/asunto alkaen 120m²

 • 2 x 6 kg jauhesammuttimia 55A (yksi joka kerrokselle)
 • 2 kg jauhesammutin täydennykseksi
 • 2 x sarjaankytkettäviä palovaroittimia (palovaroittimien määrä riippuen huoneitten määrästä ja talon koosta)
 • Palopeite 120 x 180 cm

Suositus


Palovaroittimet

Jokaisessa kodissa täytyy olla palovaroittimia. Asukas hankkii palovaroittimet itse. Palovaroitin on hyvä sijoittaa jokaisen makuuhuoneen (MH), eteisen (ET) ja olohuoneen (OH) kattoon. Katso seuraavan sivun kuvaa. Huolehdi siitä, että palovaroittimia on riittävästi.Asunnoissa pitää olla yksi palovaroitin jokaista alkavaa 60m² kohden, mutta myös tilan muoto tulee ottaa huomioon.

Yksi palovaroitin kattaa noin 40 m² tilan, mutta tarve voi vaihdella asunnon pohjaratkaisun ja huoneiden lukumäärän mukaan sekä jokaisessa kerroksessa on oltava vähintään yksi palovaroitin.

Suosittelemme palovaroittimen asentamista jokaiseen makuuhuoneeseen.

Palovaroitin sijoitetaan kattoon vähintään 1 metrin päähän seinästä. Lämmin savu nousee ylöspäin, joten palovaroitin on asennettava katon korkeimpaan kohtaan portaiden yläpuolelle.

Palovaroitinta ei välttämättä kannata asentaa keittiöön, kylpyhuoneeseen, ikkunoiden lähelle, kattovalaisimen viereen tai tiloihin, joissa väärien hälytysten vaara on ilmeinen. Housegardin langattomaan sarjaan kytkettävät palovaroittimet ovat erittäin hyvä ratkaisu kodin turvallisuuden parantamiseksi. Yhdessä järjestelmään kytketyssä palovaroittimessa laukeava hälytys laukaisee myös muut varoittimet. Yhteen järjestelmään voidaan kytkeä jopa 24 tai 40 palovaroitinta mallista riippuen, joten sen avulla kotisi on erittäin hyvin suojattu.

Käsisammutin

Tulipalo on helpointa sammuttaa alkuvaiheessa. Siksi kotona on oltava riittävä määrä alkusammutusvälineitä helposti saatavilla.

Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEK muistuttaa, että sammutuspeite ja käsisammutin ovat tehokkaita alkusammutusvälineitä asunnoissa. Suosittelemme Housegard 6 kg käsisammutinta. Aseta käsisammutin helposti saataville eteiseen tai ulko-oven läheisyyteen.

Niitä on myös osattava käyttää, sillä vain ripeällä ja oikella toiminnalla tulipalo voidaan tukahduttaa heti alkuunsa tai ainakin rajoittaa sitä tehokkaasti.

Hanki itsellesi alkusammutuskoulutus Alkusammutuskoulutuksessa harjoitellaan käsisammuttimen ja sammutuspeitteen käyttöä oikean tulen kanssa. Harjoittelemalla rutiini ja uskallus kasvavat, ja tositilanteessa tulen kuriin saaminen onnistuvat paremmin. Lisätietoja löydät: www.paloturvallisuus.info

Sammutuspeitteet

Sammutuspeite on hyvä lisä jauhesammuttimen ohelle, ja sillä sammutetaan pääasiassa pieniä paloja tasaisilla pinnoilla, esim. takassa, vuoteessa tai huonekaluissa. Tulen tukahduttaminen sammutuspeitteen avulla on erittäin tehokas, nopea ja yksinkertainen menetelmä, joka ei aiheuta hankalia lisäsiivoustoimenpiteitä. Sammutuspeite kannattaa sijoittaa keittiöön lieden lähelle tai muihin paikkoihin, joissa tulipalon vaara on ilmeinen.